Online gaming

Een groot deel van de bevolking speelt vandaag de dag online games. Deze internet spellen kunnen op diverse manieren gespeeld worden. Er zijn immers een aantal diverse consoles ontworpen waarvan er een groot deel toegang heeft tot het internet. Om je een beter beeld te geven bespreken we daarom de diverse manieren van online gamen. Daarnaast bespreken we de risico's die eraan vast kunnen zitten en waar ouders op moeten letten bij wanneer hun kinderen online spelen.

Wat is online gaming?

Onder online gamen valt eigen ieder spel dat je via het internet speelt. Het maakt dus niet uit of je dit doet via je computer, console of smartphone. Spellen als Candy Crush, een boerderij onderhouden of een restaurant runnen zijn vaak gratis te spelen. Het kan dan echter wel voorkomen dat je later in het spel een aankoop moet doen of een poos moet wachten om door te kunnen spelen.

Echter zijn er ook nog ander online games die gespeeld kunnen worden. Denk hierbij maar eens aan spellen als Fortnite, Grand Theft Auto, Call of Duty, The Sims, FIFA en NBA. Jij hebt hierbij de mogelijkheid om tegen andere te spelen via een online platform. Dit maakt het spelen van de spellen nog leuker en spannender. Jij gaat namelijk alleen of samen met een team de strijd aan om een ander te verslaan. Vaak is het zo dat bij consoles als Xbox, Playstation en computer de spelers de optie krijgen om zelfs te communiceren met hun teamgenoten. Het kan dus voorkomen dat spelers van over de hele wereld bij elkaar zitten.

Risico's van online gamen

Natuurlijk is het spelen van online spellen niet geheel zonder risico's. Wij vinden het daarom belangrijk om deze risico's te bespreken. Kinderen en tieners komen namelijk in aanraking met allerlei soorten mensen van alle leeftijden. Hierdoor kan het voorkomen dat kinderen online gepest kunnen worden. Een groot risico van het online gamen is namelijk dat spelers zich voor kunnen doen als een ander of juist helemaal anoniem blijven. Zodoende kunnen er nare en kwetsende opmerkingen gemaakt worden.

Een ander risico is privacy. Jongere spelers hebben niet in de gaten dat een gebruikersnaam met eigen naam ervoor kan zorgen dat al hun persoonlijke gegevens op straat liggen. Op die manier kunnen er nepaccounts gemaakt worden. Toch is dit niet het enige probleem met privacy. De meeste consoles en pc's hebben namelijk persoonlijke gegevens nodig om zo er gebruik van te kunnen maken. Als de console dan aan derden verkocht wordt, kan het zijn dat er nog ingelogd is op een account. Andere hebben dan ineens toegang tot al je gegevens en betaalgegevens.

Kinderlokkers kunnen ook een probleem zijn van online gaming. Zij doen zich namelijk voor als iemand van dezelfde leeftijd als het kind. Kinderen kunnen daardoor ongewenste berichten ontvangen en dit kan soms zelfs leiden tot ontmoetingen en misbruik.

Het laatste risico is natuurlijk de verborgen kosten. Kinderen beginnen aan een gratis spel en komen er tijdens het spel achter dat er betaald moet worden om door te kunnen spelen. Ook kan het voorkomen dat speciale attributen voor een karakter gekocht moeten worden. Kinderen hebben vaak niet door dat ze deze dingen met echt geld moeten kopen. Een aankoop is zo gemaakt wanneer een creditcard al gekoppeld is aan een account.

Zo zorg je er als ouder voor dat je kind geen risico's loopt

Kinderen spelen graag de leukste en nieuwste online games. Het liefst willen ze dag en nacht de spellen spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat het game gedrag van je kind gezond blijft? Met deze tips zullen ouders al een heel eind komen.

Maak goede afspraken

Zorg dat je met je kind goede afspraken maakt op het gebied van gamen. Bespreek bijvoorbeeld hoe lang er per dag of per week gespeeld mag worden en zorg dat er vaste dagen afgesproken worden. Dit zorgt voor structuur en zo blijft de balans tussen gamen en andere activiteiten goed.

Toon interesse

Ouders die interesse tonen in de spellen van hun kinderen zorgen ervoor dat ze een beter zicht houden op het totaal plaatje. Bij jongere kinderen is het natuurlijk al leuk wanneer er samen gespeeld kan worden. Toch is interesse tonen bij tieners ook een goed idee. Je krijgt een idee hoe het spel in elkaar steekt, leert wat er leuk aan is en krijgt een idee van het gedrag van je kind.

De soorten spellen die gespeeld mogen worden

Daarnaast is het verstandig om afspraken te maken welke spellen er gespeeld mogen worden. Dit is natuurlijk leeftijdsgebonden. Er zijn namelijk spellen die niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Deze hebben een zogenaamde PEGI leeftijdsrestrictie. Kijk als ouder zijnde naar de interactie met andere gamers, eindeloosheid van het spel en de (verminderde) identiteit van karakters.